Jeżeli chcecie mieć swoje świeże, smaczne a przede wszystkim zdrowe warzywa, i macie kawałek miejsca na balkonie, czy w ogródku to polecamy właśnie rozsady. Rozsady to nic innego jak gotowe do wysadzenia do ziemi, lub większej donicy młode siewki warzyw. 

 

Jak przygotować rozsadę warzyw? 

  1. Przede wszystkim ważne jest podłoże. Najlepsza jest mieszanka torfu z piaskiem bądź gotowe podłoże do wysiewu. W ziemi jest wystarczająca ilość składników pokarmowych dlatego nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża.
  2. Pojemniki do rozsad: Możemy użyć wielodoniczki lub doniczek torfowych. Jeżeli chcecie wykorzystać to co macie w domu, możecie zużyć tekturowe opakowania po jajkach. Możemy je wysadzić do gleby wraz z rośliną, korzenie będa przerastać przez ścianki, a pudełko niedługo ulegnie biodegradacji.  Pudełko napełniamy podłożem, wyrównujemy i delikatnie ugniatamy

.

3.Wysiewamy nasiona zgodnie z instrukcją na ich opakowaniu

4. Odpowiednie warunki dla nasion: Nasiona powinny stać w miejscu słonecznym i nie narażonym na przeciągi. Podłoże powinno być stale wilgotne ale nie mokre! 

Pikowanie siewek: Po dwóch lub trzech tygodniach od wschodów młode siewki warzyw należy przepikować do docelowych pojemników.  rośliny podważa się delikatnie widelcem, patyczkiem lub specjalnym szpikulcem. Po wyciągnięciu z ziemi widać dobrze jak wygląda siewka - chore lub mające słabo rozwinięte korzenie należy wyrzucać. Przepikowane rośliny obficie podlewamy zraszając delikatnie podłoże.  

Na 10-14 dni przed sadzeniem do donic lub gruntu, rozsadę warzyw należy zacząć hartować – t.j. stopniowo przyzwyczajać do trudnych warunków panujących na zewnątrz. W tym celu należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę poprzez wietrze. Zahartowane rośliny lepiej się przyjmą.