Jeżeli chcecie mieć swoje świeże, smaczne a przede wszystkim zdrowe warzywa, i macie kawałek miejsca na balkonie, czy w ogródku to polecamy właśnie rozsady. Rozsady to nic innego jak gotowe do wysadzenia do ziemi, lub większej donicy młode siewki warzyw.
Jak przygotować rozsadę warzyw?
- Przede wszystkim ważne jest podłoże. Najlepsza jest mieszanka torfu z piaskiem bądź gotowe podłoże do wysiewu. W ziemi jest wystarczająca ilość składników pokarmowych dlatego nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża.
- Pojemniki do rozsad: Możemy użyć wielodoniczki lub doniczek torfowych. Jeżeli chcecie wykorzystać to co macie w domu, możecie zużyć tekturowe opakowania po jajkach. Możemy je wysadzić do gleby wraz z rośliną, korzenie będa przerastać przez ścianki, a pudełko niedługo ulegnie biodegradacji. Pudełko napełniamy podłożem, wyrównujemy i delikatnie ugniatamy
.
3.Wysiewamy nasiona zgodnie z instrukcją na ich opakowaniu
4. Odpowiednie warunki dla nasion: Nasiona powinny stać w miejscu słonecznym i nie narażonym na przeciągi. Podłoże powinno być stale wilgotne ale nie mokre!
Pikowanie siewek: Po dwóch lub trzech tygodniach od wschodów młode siewki warzyw należy przepikować do docelowych pojemników. rośliny podważa się delikatnie widelcem, patyczkiem lub specjalnym szpikulcem. Po wyciągnięciu z ziemi widać dobrze jak wygląda siewka - chore lub mające słabo rozwinięte korzenie należy wyrzucać. Przepikowane rośliny obficie podlewamy zraszając delikatnie podłoże.
Na 10-14 dni przed sadzeniem do donic lub gruntu, rozsadę warzyw należy zacząć hartować – t.j. stopniowo przyzwyczajać do trudnych warunków panujących na zewnątrz. W tym celu należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę poprzez wietrze. Zahartowane rośliny lepiej się przyjmą.