Jej popularność wynika przede wszystkim z bardzo smacznych owoców i wysokiej ich użyteczności. Truskawka zwykle dorasta do 45 cm wysokości i tworzy liczne rozłogi. Liście są trójlistkowe, lśniące. Kwitnienie zwykle przypada na okres maj-czerwiec. Kwiaty są pojedyncze, pięciopłatkowe, żółto-białe. Owoce - czerwone jagody tzw. pozorne pojawiające się w czerwcu. Zawierają m.in. antocyjany, witaminę C, żelazo i fosfor. Owocowanie zwykle trwa przez niemal całe lato. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne o lekko kwaśnym odczynie. Gleba przed sadzeniem gleba powinna być ściółkowana słomą lub czarną folią antychwastową, by ograniczyć rozrastanie się chwastów. Podłoże warto wcześniej nawozić przefermentowanym obornikiem. Najlepiej plonuje posadzona w miejscu słonecznym.
Owoce truskawki wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia lub na przetwory - dżemy, konfitury, soki, mrożonki.
PRZEPISY KULINARNE
Truskawki doskonale łączą się z wanilią, rumem, imbirem, zielonym pieprzem, jagodami kamczackimi, ze skórką pomarańczową.
"Podchmielone" konfitury truskawkowo-pomarańczowe
Przepis z "Przyjaciółki Poleca" z 2000 r.
To zestawienie ma w sobie słodycz truskawek, lekką goryczkę i świeżość pomarańczy. Likier zaostrza i podkręca smak.
Składniki : 1 kg truskawek / skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy / 1 kg cukru żelującego 1:1 lub 0,5 kg 1:2 / 1 kieliszek likieru Cointreau
Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze startą skórką, zasypać cukrem i zostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować 4 minuty. Pod koniec gotowania dodać alkohol. Zestawić z ognia. Włożyć do wyprażonych słoiczków*, zamknąć. Porcja na 8 małych słoiczków. Można na bazie tego przepisu zrobić jeszcze jedną konfiturę. Zamiast likieru Cointreau dodać likier Amaretto. Konfitura będzie miała lekki, migdałowy posmak. Nie dodawać również pomarańczy.
Propozycja :
* Słoiczki i zakrętki wyprażyć w piekarniku w 105°C ok. 30 minut.
*Przed zakręceniem słoiki dokładnie wytrzeć i przetrzeć spirytusem (wieczka i gwinty).
Konfitura pomarańczowa z zielonym pieprzem
Składniki: 1 kg truskawek / 2 dag zielonego pieprzu w ziarnach / 70 dag cukru / 35 dag cukru żelującego 1:1 / skórka obrana z 2 sparzonych cytryn
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać zwykłym cukrem i odstawić. Gdy puszczą sok, zlać go i zagotować z zielonym pieprzem. Takim syropem zalać truskawki, zagotować i odstawić na 5 min. Ponownie zlać syrop, a do owoców dodać cukier żelujący i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać, tak by nie rozpadły się truskawki. Znów zalać truskawki i gotować 3-5 min. Wyjąć skórkę i odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować i przełożyć do przygotowanych słoiczków, zamknąć.