Drzewka i krzewy owocowe

Malina / Rubus idaeus LASZKA (R)

Malina / Rubus idaeus LASZKA (R)

Kategoria: Pozostałe gatunki
Odmiana bardzo wczesna i bardzo plenna, powtarzająca owocowanie. Owoce bardzo duże i duże, wydłużone, jasnoczerwone – długością przekraczające nawet 3 cm !! Miąższ zwięzły, soczysty, jędrny, bardzo smaczny. Owoce mogą pojawić się już w pierwszej dekadzie czerwca. Krzew rośnie silnie; pędy sztywne, łukowato wygięte u wierzchołka z licznymi małymi kolcami, mogące dorastać do 1,8m wysokości. Krzew wytwarza mało pędów. Malina wymaga żyznego, próchnicznego, wilgotnego i lekko kwaśnego podłoża (pH 5,5-6,5) oraz słonecznego stanowiska. Odmiana jest odporna na choroby grzybowe i mrozoodporna. Ze względu na zawartość kwasu elagowego, mającego właściwości antybakteryjne, maliny wspomagają leczenie przeziębień. Owoce trzeba zbierać ostrożnie, podczas suchej pogody, szybko suszyć, przerabiać lub jeść w stanie surowym lub przetwarzać na mrożonki, syropy, soki, dżemy i inne konfitury. Liście malin można zbierać przez całe lato. Powinny być zdrowe, bez plam, młode i duże.

Owoce maliny

Owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. A,C, E, B1, B2, B3,B6, PP) oraz żelazo, potas, wapń i magnez. Liść maliny zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jako napar, a herbata z nich jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Właściwości zdrowotne malin

są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
działają uspokajająco,
obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się organizmu,
zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 5,5 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Dotyczy malin : jesienią, przed sadzeniem, należy glebę nawieść nawozami potasowymi i fosforowymi ( dawka wg zaleceń producenta nawozu).

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Zalecenia uprawowe dla wszystkich odmian owocujących na pędach dwuletnich

Maliny sadzi się późną jesienią, w drugiej połowie października - po przymrozkach - oraz wiosną. Sadzonki w doniczkach można sadzić przez cały rok.
Maliny prowadzi się w formie szpaleru przy drutach. Konstrukcja składa się z palików wysokości ok.150 cm (należy kupić 2 m). Paliki wbić na głębokość 40-50 cm w podłoże i rozmieścić co 4-5 m wzdłuż rzędu. Między palikami rozciągnąć dwa druty o średnicy 3-4 mm. Jeden na wysokości 70/80 cm, drugi na 150/160 cm. Do tych drutów przywiązywać latem nowe, tegoroczne pędy- po wycięciu starych pędów, z których właśnie zebraliśmy owoce. Na jednym metrze bieżącym szpaleru mieści się 10-12 pędów wyrosłych z 2-3 sadzonek malin. W przypadku silnego wzrostu i wydawania dużej liczby odrostów korzeniowych, celowe jest niszczenie słabszych odrostów, gdy osiągną wysokość ok. 15 cm, tak aby pozostało ok. 12 pędów na 1 m bieżącym. W późniejszym okresie należy niszczyć nadmiar młodych pędów, poczynając od najsłabszych i wyrastających najdalej od macierzystej rośliny.

Sadzenie krzewów

Rośliny należy sadzić płytko, najlepiej na wałach (redlinach) wysokości 20-30 cm. Zapobiega to występowaniu chorób korzeni i ewentualnym zatopieniom korzeni malin. Rozstawa : w rzędzie co 0,5 m, a rząd od rzędu co 2 m. Po posadzeniu koniecznie należy udeptać ziemię w około roślin,, co ułatwi podsiąkanie wody; należy też obficie sadzonkę podlać. Najlepszym rozwiązaniem dla problemu utrzymania wilgotności podłoża jest założenie linii kroplującej. Dzięki temu malina będzie dostawać regularnie wodę, co pozwoli jej bujnie rosnąć i obficie owocować. Pęd nowo posadzonej rośliny przyciąć ok. 10 - 15 cm nad ziemią. Jeżeli sadzimy maliny bez redlin należy pamiętać jesienią o uformowaniu kopczyków z ziemi nad roślinami, co zapobiegnie przemarznięciu systemu korzeniowego.
Nawożenie malin
Nawozy potasowe i fosforowe stosujemy przed sadzeniem roślin. W okresie przedwiośnia stosujemy nawożenie azotowe (np. saletra amonowa), a potem ponawiamy w połowie maja i w połowie czerwca - ogółem po 5 -7 dkg na 1 mb rzędu malin. Po trzech latach uprawy jesienią zaczynamy stosować nawozy zawierające potas i magnez.

PRZEPISY  KULINARNE

Napar z owoców

2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i odstaw pod nakryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy, podczas anginy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli – gdy towarzyszy gorączka.

Napar z liści malin

Łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Napar z liści malin jest pomocny do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Maliny w diecie owocowej

Dieta owocowa wykorzystuje owoce malin do skutecznego odchudzania, gdyż maliny zawierają dużo błonnika, wspomagającego utratę wagi. Lekkie działanie przeczyszczające malin wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, a także pomaga przy zaparciach, bardzo częstych w przypadku stosowania diet odchudzających.

Zapytaj o produkt